Ta kontroll över din hjärthälsa på naturlig väg

Det bästa sättet att värna om ditt hjärta är naturligtvis att leva och äta sunt. Det kan dock vara lättare sagt än gjort. Här bjuder vi på några hjärtliga tips:

Sluta röka

Rökning är en stor riskfaktor när det gäller hjärtsjukdom. Den förstör artärväggarna och ökar risken för stroke och hjärtattack.

Ät bra mat

Minska intaget av socker, snabba kolhydrater, processad mat och transfetter. Detta kan reducera inflammation och obalans i kroppen, vilket har en positiv påverkan på din hälsa, och särskilt på din hjärthälsa.

Motionera

Även måttlig motion har visat sig stödja hjärthälsan. Sikta på 15-20 minuter om dagen. Även raska promenader gör skillnad.

Lykopen

Lykopen är tillsammans med betakaroten den karotenoid som normalt förekommer i högst halt i kroppen, och då främst i blodplasman. Lykopen verkar antioxidativt och skyddar celler mot fria radikaler.

Är kolesterol skadligt?

Att bli diagnostiserad med högt kolesterol kan vara en skrämmande upplevelse. Kolesterol är dock livsviktigt och det fyller viktiga funktioner i kroppen. Högt kolesterol har förknippats med fettrik kost, särskilt mättat fett, men på senare år har forskare förstått att det inte riktigt stämmer. Levern producerar 80 % av vårt kolesterol, bara 20 % kommer från kosten. Användandet av statiner har ökat lavinartat över hela världen vilket bör ifrågasättas kraftigt.

Share This